De LSVB merkt veel van de huizencrisis, vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Er zijn veel huisjesmelkers, studenten wonen nog noodgedwongen thuis omdat de huurprijzen gewoon te hoog zijn. De LSVB heeft onlangs de rapportage Check je Kamer uitgebracht. Hierin staan de resultaten uit de test Check je Kamer waarin studenten hun kamer kunnen checken op huurprijs. Hierin werd duidelijk dat de huurprijzen steeds verder stijgen in de grote steden. Volgens Lyle Muns wonen hierdoor studenten langer thuis en krijgen huisjesmelkers vrij spel.

Daarnaast reikt de LSVB ieder jaar de prijs voor beste en slechtste studentenstad uit. Hierin wordt gekeken naar de mogelijkheden voor studenten om zich te huisvesten in de stad waarin zij studeren. Maastricht was de meest recente winnaar, terwijl Tilburg fier onderaan belandde. Muns: “Het is mooi om te zien dat onze prijs vaak ook leidt tot politieke vragen in de gemeenteraad van de betreffende stad.”

Volgens de LSVB is er op het gebied van wonen geen prikkel voor huisjesmelkers om zich sociaal op te stellen jegens studenten. Er zijn geen boetes en de panden gaan weg voor de meest absurde huurprijzen. Studenten lijden daar serieus onder volgens de LSVB.

Het advies van de LSVB:

De LSVB stelt al jaren een huisjesmelkersboete voor. Dat is een boete voor verhuurders die studenten financieel uitmelken door extreem hoge huizenprijzen te hanteren. Daarnaast stelt de LSVB voor om gemeentelijke huurteams in te stellen die gratis rechtsbijstand bieden bij huurgeschillen of kunnen helpen met een zaak aan te spannen tegen een verhuurder. Ook vindt de LSVB dat de huurcommissie uitgebreid moet worden. De capaciteit is te weinig en er is meer nodig, aangezien er meer huisjesmelkers komen.