Ik ben samen met mijn vriend aan het zoeken. Niet per sé in onze omgeving maar alles is welkom. Alleen ja, een huurwoning is niet te doen: veel te duur, niet te vinden of mega hoge Eisen. En een hypotheek kan ook niet, want die krijg je niet op onze leeftijd met ons inkomen. Al zou je die krijgen, is de huizenmarkt zo heftig dat er op elke betaalbare woning nog even 40.000 wordt overboden.

Zelf woon ik in Langedijk, mijn vriend studeert in Rotterdam. We hebben dus nu echt gekeken in de grote steden, maar ook daar is het echt een drama. Zelfs in de dorpen er omheen is niets schappelijks te vinden. We kijken ook in de regio Alkmaar, maar het is voor ons echt bijna niet te doen. Alles is zo ongelooflijk duur, we hebben er geen goed woord voor over. Er zijn natuurlijk wel middelen die ons kunnen helpen, zoals huursubsidie. Maar ook daar zijn veel regels aan verbonden en heb je ook te maken met maximale huurbedragen.

Het advies van Amber:

Ik denk dat er wel hulp kan komen in het zoeken van huurwoningen, of dat er bepaalde regels komen voor starters. Of dat bijvoorbeeld gekeken word naar wat voor nieuwbouw er komt en dat er meer rekening word gehouden met starters/ studenten. Het is denk vooral dat er mee gedacht moet worden in regels met starters en nog studerende. In de huizenmarkt en dat bijvoorbeeld regels of voorwaarden voor die doelgroep verandert worden. Bijvoorbeeld met huursubsidie: kijk naar wat er haalbaar is qua maximale huurprijs.