Ik woon op dit moment antikraak in het oude gemeentehuis van Langedijk. De zoektocht naar een woning was voor mij een vreselijke onderneming. Om te beginnen ben ik uit huis gezet als 18-jarige. Hierdoor ben ik echt aan mijn lot over gelaten, met name door de verschillende instanties die mij juist zouden moeten helpen. Ik kon als 18-jarige nergens terecht, ik heb bij vriendinnen geslapen en mijn netwerk benut, maar na een tijdje is ook dat eindig. Door de nijpende situatie ben ik terecht gekomen in een blijf-van-mijn-lijfhuis (Oranje huizen) in Amsterdam. Vanuit hier ben ik verder gaan zoeken naar iets in mijn netwerk/omgeving. Het is voor mijn namelijk belangrijk om te blijven wonen in de regio Alkmaar/Langedijk. Hier heb ik mijn vrienden en vriendinnen, een netwerk en mijn roots. Uiteindelijk kwam ik terecht in een studentenhuis in Alkmaar, waar ik voor veel geld per maand heb gewoond.

Nu ben ik afgelopen mei, mede door de hulp van wijkagenten, terechtgekomen bij Flexwonen NH (het oude gemeentehuis). Hier heb ik voorlopig mijn eigen plekje. Daar ben ik zeker blij mee, maar ik maak me natuurlijk nog steeds zorgen over de toekomst.

De hulp die ik zou moeten krijgen vanuit de overheid heb ik niet gekregen en zal ik ook niet krijgen. Door instanties ben ik van het kastje naar de muur gestuurd, ondanks mijn moeilijke situatie. Ik heb van een paar instellingen wel hulp gehad bij het zoeken, maar ook dit was mondjesmaat. Ik kreeg bijvoorbeeld begeleiding bij het scannen van woningsites. Maar dat kon ik prima zelf, want ik ben zelf ook zeer bekwaam op het internet. Ze zeiden zelfs: “Ga maar naar de daklozenopvang”. Dat vind ik echt niet normaal.

Het advies van Yoni:

De integratie met de jeugdzorg en het vraagstuk rondom wonen is echt stuk. De overheid moet inzetten op begeleiding en een soort speciale urgentie voor jongeren van mijn leeftijd die noodgedwongen in penibele situaties terechtkomen. Ik kan niet naar de daklozenopvang, zeker niet als 18-jarig meisje.

Daarnaast: meer bouwen. Veel meer betaalbaar bouwen. Voor het oude gemeentehuis hoop ik dat dat ingericht wordt voor voornamelijk jongeren en starters die hun eigen plekje kunnen krijgen voor een acceptabel bedrag per maand. Al is het maar een studio, dat zou veel schelen.