De minister heeft aangekondigd gemeenten te gaan helpen met vastlopende woningbouwprojecten. Woningbouwprojecten kunnen vastlopen doordat er bijvoorbeeld te weinig geld is om genoeg woningen te produceren. Met extra geld vanuit de landelijke overheid wordt geprobeerd daar verandering in te brengen met, tromgeroffel, de Woningbouwimpuls.

Wat is het?

De Woningbouwimpuls stelt gemeenten in staat om bij de minister een zak geld te vragen om grote woningbouwprojecten af te ronden. Hierbij moet er gekeken worden naar bijvoorbeeld het aantal woningen dat gebouwd gaat worden en of de gemeente het overzicht van kosten en opbrengsten goed in balans heeft. Als de gemeente aan deze (en nog veel meer) voorwaarden voldoet, dan kan zij aanspraak maken op die grote zak met extra geld. Extraatje: minimaal 50% van de woningen moet betaalbaar zijn voor starters!

Welke voordelen heeft het?

Voor starters betekent dit dat misschien jouw gemeente wel meer kan bouwen. Helaas is dit niet voor Langedijk en Heerhugowaard het geval: zij hebben geen aanvraag ingediend, maar uit vragen van Hart voor Langedijk/D66 valt op te merken dat dit in de toekomst nog wel eens kan gebeuren. Hierdoor worden projecten hopelijk sneller afgemaakt en staan er weer een aantal mooie huizen klaar.

Zijn er nog nadelen?

Zeker. De voorwaarden voor zo’n aanvraag zijn behoorlijk strikt. Er moeten minimaal 500 woningen per project gebouwd worden en moét een financieel tekort hebben. Daarnaast is de prijs van een “starterswoning” behoorlijk fors: €310.000. Uit de verhalen van dit manifest blijkt al dat dit een veel te hoog bedrag is om zomaar neer te tellen. Daarnaast zegt Hans van der Ploeg van VBO (een brancheorganisatie voor makelaars), dat dit niet het tekort aan woningen zomaar gaat oplossen: “Het is een goed teken dat de overheid over de volle breedte erkent dat er een schreeuwend woningtekort is en dat zij daar wat aan willen doen. Alleen, met de noodzaak om in dit decennium 845.000 nieuwe woningen te bouwen, redden we het niet met een eenmalige subsidie.”

Dus?

Goed signaal, maar voor kleinere gemeenten is deze regeling dus heel erg streng. Meer geld lost daarnaast het probleem ook niet op en met de hoge prijs voor starters lijkt het probleem eigenlijk alleen maar groter te worden.